Apple släpper Keynote 11.2 med livevideo i presentationen

Mycket nytt i Keynote 11.2

Fler funktioner som är skräddarsydda för presentation på distans, inklusive bättre möjligheter att presentera ihop med andra – det är huvudfokus för uppdaterade Keynote 11.2, som just släppts för Mac, iPhone och iPad.

Om du själv vill synas bättre än i en liten miniatyr som i Zoom, Teams och Meet, eller ha full kontroll på när och hur du syns, kan du nu inkludera video från datorns kamera i själva presentationen. Du placerar liverutan som vilket objekt som helst på diabilden, gör den hur stor eller liten du vill, som en cirkel, kvadrat eller bredbild, med eller utan kant och skugga. Det gör att hur och om du syns kan variera över presentationen.

Visa bild från flera kameror

Du kan ha flera kameror anslutna, och visa till exempel ditt ansikte i en ruta och något du skriver på en anslagstavla i en annan.

Bara denna finessen ensam gör plötsligt Keynote till något mer än ett presentationsprogram – det kan vara ovärderligt för en distansföreläsare, även om denne inte tänkt visa en enda presentationsbild.

Flera personer kan nu turas om att styra presentationen från varhelst de befinner sig. Kort sagt: det märks att mängden distansmöten som pandemin medfört påverkat var Apples utvecklare lagt krutet den senaste tiden.

Så här sammanfattar Apple nyheterna i Keynote 11.2:

  • Livevideo gör presentationer ännu mer fängslande. Du kan använda kameran i datorn till att visa dig direkt på diabilder i ett fönster eller i helskärmsläge.
  • Anslut flera kameror för att visa olika livevideovinklar.
  • Lägg till ett direktflöde från en ansluten iPhone- eller iPad-skärm.
  • I bildspel med flera presentatörer kan deltagarna turas om att styra en delad presentation från sin egen enhet.
  • Nya bildspelsreglage ger smidig tillgång till diabildsnavigatorn, kortkommandon, livevideokällor eller reglage för flera presentatörer under en presentation.
  • Radardiagram hjälper dig att visuellt jämföra flera variabler samtidigt så att du enkelt kan visa likheter och skillnader i data.
  • Tack vare flexibla samarbeten kan deltagare lägga till andra i en delad presentation.*
  • Direktöversättning gör det möjligt att översätta markerad text på upp till elva språk och lägga till översättningen i presentationen med ett klick.*
  • Skapa nya presentationer från appsymbolen i Dock.

* kräver macOS Monterey

Det lilla vi hunnit testa verkar lovande. Vi lär återkomma när vi hunnit dyka djupare…

Programmet Keynote är gratis. Du hittar det för iPad och iPhone i App Store och för Mac i Mac App Store.