Fåfäng eller inte – ingen vill ju att det egna ansiktet ska distrahera publiken. Det skadar därför inte att hjälpa åhörarna att fokusera på budskapet och samtidigt få ett harmoniskt och trevligt intryck av dig. Här kommer ett tips på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att förbättra dina digitala möten.
Det är ingen Hollywood-hemlighet att få saker betyder så mycket för utseendet som belysningen. Men kameran då? säger du. Visst betyder kameran mycket för hur bilden av dig blir – och tyvärr är många datorers inbyggda kameror (liksom även en hel del webbkameror som säljs separat) helt enkelt usla. Men även om du kopplar en dyr systemkamera till datorn för bästa bild, behöver du ha ett bra ljus. Och en enklare kamera blir bra mycket bättre med ordentligt ljus.
Hårt eller mjukt ljus?
Men mycket ljus är inte hela grejen. Det får inte vara för hårt eller kontrastrikt. Tänk dig en dag med klarblå himmel. Solen är i det fallet ett hårt ljus, som skapar skarpa skuggor och stora kontraster mellan ljus och skugga. Det kan lättas upp om det finns många ytor som solljuset kan studsa runt på, men det är sällan ett ljus som lämpar sig för porträtt. Det ljusa i bilden blir för ljust, det mörka för mörkt och de skarpa skuggorna överdriver alla strukturer och ojämnheter. Är det drama du vill ha, är hårt ljus och kontraster bra verktyg. Men för de flesta digitala framträdanden är det lugn och harmoni vi eftersträvar.
En molnig dag gör ofta porträttfotografens arbete lättare. Molntäcket bryter upp och sprider solens ljus så att skuggorna blir mjuka och nästan försvinner. Himlen blir till en enda gigantisk, soft lampa. Det är det ljuset vi vill efterlikna framför möteskameran.
Vad gör ljuset mjukt?
Enkelt uttryckt kan vi säga att hårdast möjliga ljus får du av en liten ljuskälla på långt avstånd. Som solen på himlen (OK, solen är inte liten, men bara en pytteliten, hyfsat avlägsen punkt i helheten), eller en spot i taket. Vi vill ha motsatsen. Ju större yta som sprider ljus och ju närmre den är motivet, desto mjukare blir ljuset. Du har säkert sett de stora paraplyer eller reflekterande skärmar som fotografer använder för att ”diffusera” ljuset.
Sådan utrusning kan du förstås köpa (eller hyra). Men det är varken billigt eller särskilt lätt att harmoniera med vanlig hem- eller kontorsmiljö. Det är däremot en sådan här:
Japp. En alldeles vanlig rislampa, som till exempel IKEA säljer för 20 kronor (den heter Regolit). Komplettera med en ordentlig ljuskälla (gärna med en ljusstyrka över 800 lumen) och du har en lättplacerad och hyfsat klimatsmart porträttbelysning. Stor yta som sprider ett mjukt ljus. Den väger så lite att du för tillfälliga sammanhang kan fästa den i taket med gaffatejp. Bäst blir den i något över huvudhöjd, men inte så högt att dina ögon skuggas. Skaffar du två blir ljuset ännu bättre, men kom ihåg att du inte ska stå för långt ifrån lamporna.
Jag har inte 20:- – vad kan jag göra?
Lugn – vi har ännu ett tips, där investeringen stannar på 19 kronor. På IKEA hittar du just nu också det sliskiga duschdraperiet Bjärsen. Tejpa upp det på ett stort fönster som vetter mot solen och du har en härlig, stor diffusor som mjukar upp solljuset. Låter det oproffsigt? Det som funkar, funkar.
Mjukt ljus-fotot är taget av Kamil Feczko på Unsplash