Skapa mantra-kollage med Keynote på iPad

Skapa animerade mantran i Keynote

Mantrakollage är kanske inte allas kopp te, men med denna nya ”inpirationsvideo” vill Apple visa på några av Keynotes mindre kända sidor.

Som att det faktiskt – och särskilt på iPad med tillhörande penna – är en bra yta för flera sorters visuell kreativitet. Och att det går att exportera ut animationer som gif (bildformatet som inte vill dö).

Många – även bland dem som arbetar med Keynote som professionellt presentationsverktyg – känner säkert inte till exempelvis ritfunktionerna, smarta bildmasker eller hur flera diabilder i snabb växling skapar mer dramatiska animationer.

Den som redan har tillgång till proffsprogram som Photoshop, Illustrator och Motion kommer kanske inte att övertygas att göra allt i Keynote i stället, men det skadar förstås inte att testa.

Mer om Keynote

Keynote är Apples egna presentationsprogram och en direkt konkurrent till Microsofts PowerPoint. Det skapades först som ett internt verktyg för Steve Jobs smått legendariska presentationer och blev mer känt när det nästan spelade huvudrollen i Al Gores föreläsningsfilm En obekväm sanning. Idag har det många användare i alla branscher, inte minst de kreativa.

Keynote är gratis och finns till iPhone, iPad och Mac och presentationerna kan dessutom redigeras via webbläsare. De som föredrar Keynote framför PowerPoint brukar framhålla att det blir ”snyggare, helt enkelt”, att det är mer logiskt och lättanvänt, inte lika överlastat med funktioner och att det till 100% har samma funktioner på alla plattformar det stöder. Keynote kan öppna och exportera PowerPoint-dokument, liksom en rad andra filformat.

Tutman använder Keynote till 90 procent av alla presentationsuppdrag, även om delpresentationer från enskilda föreläsare inte sällan kommer från till exempel PowerPoint. Anledningen är främst effektivitet och stabilitet, i kombination med de visuella möjligheterna och lättheten i att sömlöst samverka med filmiska inslag.