Varför är Microsoft Teams så dåligt?

Varför är Microsoft Teams så dåligt?

Det här är ingen teknisk betraktelse, eller ens försök till att beskriva allt som fungerar sämre i Teams än det borde.

Se detta inlägg som ett uttryck av frustration över ett verktyg som alldeles för många använder, men riktigt få är nöjda med.

Använder du Teams för små och stora möten, internt eller externt, har du säkert en lång lista av dåliga erfarenheter. Om du som Tutman regelbundet dessutom blir inbjuden som gäst i kunders och samarbetsparters organisationer, har du ännu en uppsjö problem på halsen. Upprepade spontanutloggningar, total oreda i vem man är inloggad som, rättighetsproblem som ingen orkar reda ut, försök att växla organisation eller konto som aldrig lyckas…

En av de bästa och mest sanna förklaringarna till varför Teams suger, kan du hitta i olika varianter på diskussionsforum där användare på gränsen till nervsammanbrott tar till tangentbordet för att be om hjälp eller ventilera sin frustration. Den lyder i sin grundform så här:

Microsoft Teams är som det är, eftersom det inte behöver vara bra för att lyckas. Det behöver bara finnas. IT-avdelningar världen över kommer att å Microsofts vägnar tvinga alla medarbetare att använda det helt oavsett hur illa det fungerar.

Men en lika stor framgångsfaktor är att den mötesplattform som de allra flesta skulle vilja använda i stället heter Zoom. Lättanvända och ständigt förbätterliga Zoom. Zoom har ju nämligen en alldeles speciell och påtaglig brist. Det är kinesiskt. Och med det kommer misstankar om integritetsbrister och till och med spionage åt den kinesiska staten. Misstankar som det sorgligt nog inte enkelt går att vifta undan. Men det går att använda Zoom i större organisationer och ändå ta hänsyn till både GDPR och allmän oro för intrång, avlyssning och datastöld. KTH, till exempel, tillämpar en lösning där all datatrafik i Zoom-mötet stannar inom det egna nätverket.

Men vi dödliga då, som inte alltid arbetar inom en lika flexibel IT-miljö? Tja, härda ut är kanske enda alternativet. Och, om ni inte är så många och alla använder Apple-prylar, kör FaceTime!

Fönster med felmeddelande från Teams. Det går inte att logga in...
En alltför vanlig syn. Åh, den som kunde bara radera allt om sig och sitt företag från Microsofts snårskog av tjänster, servrar och inloggningar. Men inte ens det går…