SVG-filer direkt i Apple Keynote 13.1

Keynote 13.1 – vad är nytt?

Småsaker, kanske. Ja, många tycker nog inte att de nya funktionerna i Keynote är särskilt upphetsande, men för andra kan de innebära viktiga tidsbesparingar.

Stöd för direktimport av svg-filer, smidigare presentationer under FaceTime-samtal och delsummor i kumulativa diagram.

Där har du tre av nyheterna i den senaste versionen av Keynote, 13.1. Här tittar vi närmare på dem och på några mindre uppmärksammade detaljer.

Stöd för SVG

Vektorgrafik är ju suveränt för att hålla filstorlekarna nere, samtidigt som du får obegränsad upplösning. Om du tidigare ville använda vektorgrafik i Keynote hade du två format att välja på:

  • Keynotes egna former och ritverktyg
  • importerade pdf:er

Med olika specialknep kan man konvertera andra vektorformat till såväl Keynote-former som pdf, men nu kan du alltså använda SVGvektorformatet framför andra på webben – direkt, utan omvandling. Bara dra och släpp.

Tre kronor från Sveriges riksvapen
Svg-fil hämtad från Wikipedia. Bara 66 kB och skarp hur mycket du än zoomar in…

SVG-filer som inte är för komplexa kan dessutom brytas isär till sina beståndsdelar (de former som ingår). Därefter kan du byta linje- och fyllningsfärg eller lagra dem som former i formbiblioteket.

En isärbruten SVG (som ju tekniskt sett omvandlats till Keynotes egna formformat) kan animeras betydligt mer än t ex en importerad pdf.

Här har animationssätten ”Linjeteckning”, ”Svep” och ”Skimmer” kombinerats på den isärbrutna kronan. Exemplet är suddigare och ryckigare än i verkligen på grund av gif-formatet.

Keynote under FaceTime

FaceTime är en underskattad kanal för mindre möten (visste du att man kan vara 32 samtidiga användare i ett samtal?). Nu är det enklare att växla mellan bild på dig och din presentation.

Funktionen Keynote Live, som låter dig hålla en presentation över nätet på ett annat sätt, finns fortfarande kvar. Apple har däremot signalerat att Keynote Live, som var en av nyheterna i Keynote 7, kommer att försvinna i kommande versioner av Keynote.

Med tanke på hur lätt det är att presentera från Keynote via FaceTime, Zoom etc, är det ingen större förlust. Bristen på stöd för ljud gjorde att Keynote Live alltid kändes lite halvbakat.

ProRes på iPhone och iPad

Det är ingenting för den som vill hålla nere filstorleken, men Keynote-proffs kan av flera skäl vilja bädda in och visa filmer i QuickTime-formatet ProRes, som är vanligt i videovärlden. Nu är det möjligt även i Keynote för iPad och iPhone. Det innebär färre konverteringar för de som gärna använder ProRes.

Skapa presentation av anteckningar

Keynote 13.1 innehåller också stöd för en funktion som blir möjlig i och med iOS 17: att börja skriva text i Anteckningar och sedan öppna dem i Keynote, för vidare redigering och formgivning. Återstår att se hur praktiskt detta är, men för den som börjat skriva ner några stolpar kan det förstås vara användbart. Från stödord till presentation utan mellansteg.

Delsummor i kumulativa diagram

Inte så mycket att säga om detta lilla tillskott i verktygslådan. Nu kan du alltså visa delsummor i kumulativa diagram och så här kan det se ut.

Den senaste versionen av Keynote finns att ladda ner gratis från App Store och Mac App Store.