Nyheterna i senaste Keynote för Mac, presentationsprogrammet som proffsen älskar.

Vad är nytt i Keynote 7?

Keynote är Apples presentationsprogram. Ett alternativ till Microsoft PowerPoint, Google Presentationer med flera. Många anser att det är det bästa, med en lagom balans mellan funktioner och komplexitet. Det blir helt enkelt snyggt utan att vara krångligt. Nu har Apple precis släppt en ny version, 7.0 för Mac, och vi reder ut nyheterna. 

Först det viktigaste – något nytt ögongodis? 😉

Nej. Inga nya glassiga teman, inga nya svindlande byggeffekter, inga nya sprakande övergångar. I alla fall inte vad vi kunnat upptäcka. Men eftersom Tutman brukar förespråka återhållsamhet med sådant är det ingen katastrof. Däremot hade vi gärna sett att ”Smarta byggen” återvände (en sedan länge borttagen funktion som Keynote-veteraner minns med vattniga ögon).

Nyheterna är koncentrerade till ett annat plan, med tydligt fokus på delning – både på arbetet med att skapa presentationen och sedan med publiken. I stort sett följer funktionerna de som stöds i senaste versionen av appen för iPad och iPhone med samma namn.

Apples egen lista över förändringar ser kortfattat ut så här:

  • Samarbeten i realtid (betafunktion)
  • Med Keynote Live kan du hålla i en presentation som åskådarna kan följa på sin Mac, iPad, iPhone och iCloud.com
  • Öppna och ändra Keynote ’05-presentationer
  • Använd flikar för att arbeta med flera presentationer i ett fönster
  • Stöd för bilder med breda färgrymder

Om vi börjar med de mindre nyheterna, så är stödet för foton med större färgomfång (wide color gamut) förstås en naturlig följd av de bättre skärmarna på iPhone 7. För visning med projektor betyder det mindre, eftersom få projektorer och andra delar av bildkedjan i större arenor klarar av att göra färginformationen rättvisa. Men allt fler skärmar (och även tv-apparater) blir bättre på det här, så det är välkommet.

Stödet för äldre Keynote-format åtgärdar en brist som kom i och med Keynote 6.1 och frustrerade många som arbetat med programmet sedan länge.

Flikar är bra och minskar gyttret av öppna fönster. Särskilt smidigt är det i program som fyller hela skärmen, så det är en naturlig förbättring av Keynote och helt i linje med flikarnas intåg i andra delar av macOS de senaste åren.

Samarbete i iWork-programmen – äntligen!

Inte sällan behöver flera personer samverka kring ett dokument. Inte bara läsa och kommentera innehållet, utan ändra eller bidra med egna avsnitt. Här har länge Google Docs varit ett lysande exempel på hur det kan fungera, även simultant i realtid. Apples iWork-program (Keynote, Pages och Numbers) har funnits längre på marknaden, men det är först nu Apple på allvar försökt knäcka hur samarbete ska gå till, tekniskt och praktiskt. Apples tidigare ansträngningar (minns någon iWork.com?) har varit minst sagt halvhjärtade och begränsade. Nu artar det sig och det är nog ett måste om Apples ekosystem ska kunna konkurrera i skolsektorn, till exempel.

Men några krav måste vara uppfyllda. Ni som samarbetar kan använda antingen…

  • en Mac med nya systemet macOS Sierra och Pages 6, Numbers 4 eller Keynote 7 eller senare
  • en iPhone, iPad, eller iPod touch med iOS 10 och Pages 3, Numbers 3 eller Keynote 3 eller senare
  • en Mac med Safari 6.0.3 eller senare, alternativt Google Chrome 27.0.1 eller senare
  • en Windows-dator med Internet Explorer 11 eller senare, alternativt Google Chrome 27.0.1 eller nyare

Du måste alltså inte ha Keynote på din dator för att vara med och ändra i ett dokument. Det går bra från en PC enligt ovan. Den som bjuder in till samarbete måste vara inloggad på Apples tjänsteknippe iCloud och ha molntjänsten  iCloud Drive igång. Från en iPhone, iPad eller iPod touch med tidigare system eller äldre versioner av apparna kan du se dokument men inte redigera dem. Detsamma gäller om du har en Android-telefon eller -läsplatta.

Det innebär alltså att du kan redigera en presentation samtidigt som dina kollegor. Du ser vilka som är inne och arbetar samtidigt som du och du kan följa deras markörer när de redigerar. Du kan dessutom dela dina presentationer (utan redigeringsmöjligheter) offentligt eller med enskilda. De serveras då ifrån Apples iCloud-servrar.

Begränsningar

Just samarbetsfunktionerna är alltså fortfarande i beta-stadiet och Apple listar en radda saker som du för närvarande inte kan göra i ett delat dokument. Du kan till exempel inte ändra storlek på presentationsytan, ändra eller lägga till stora mediefiler (över 50 MB), ändra objekt som grupperats eller redigera sidmallar. Listan kommer säkert att bli kortare framöver, men vi gissar samtidigt att somliga begränsningar är något vi får leva med i delat läge.

Keynote Live - nytt sätt att visa sin presentation

Keynote Live – har vi missat något?

Nya funktionen Keynote Live har fått en egen knapp i verktygsfältet. Den använder gissningsvis liknande teknik som simultansamarbetet för att visa en presentation för en eller många tittare. Presentationen laddas upp till iCloud och strömmas därifrån till anslutna enheter. Du bjuder in tittarna via en länk som du kan distribuera lite hur som helst – mejl, iMessage, Twitter… Hos mottagaren visas den sedan simultant med att du som presentatör klickar fram den.

Men om du pratar, så gör du det för dig själv. Åskådarna kan inte höra dig, om du inte samtidigt också använder Skype, FaceTime eller liknande. Keynote Live är alltså ingen konkurrent till livestreamning via YouTube till exempel.

Och om du använder lite ovanliga teckensnitt (till exempel din organisations snobbiga hustypsnitt) i presentationen får du se upp. Hos fjärrtittarna kommer den att visas med standardtypsnitt (Helvetica, till exempel), så den smarta rubriken du är så nöjd med kanske inte ens får plats. Eller ser gräslig ut. Den här begränsningen gäller även för samarbetsfunktionen och är inte unik för Apple. Google Docs och Microsofts samarbetslösningar dras med samma problem. Mycket kan vi flytta omkring i cyberrymden, men typsnitt har en tendens att stanna där de är.

Det är dock en liten begränsning i sammanhanget. En större invändning är att vi inte kan komma på särskilt många problem där just Keynote Live är lösningen. Det är så att vi börjar undra om vi missat något (har vi det?). Kanske är det en omogen funktion, som kommer att byggas ut framöver. Kanske är det bara en liten spin-off, något som blev möjligt i och med samarbetsplattformen och bara fick olyckligt mycket fokus. Hur som helst så gör den i alla fall ingen skada.

Kort sagt

Programmet kostar en spottstyver för dig som ännu inte skaffat det och är gratis som uppdatering för befintliga användare. För alla som skapar professionella presentationer har vi alltid rekommenderat Keynote. Och med version 7 ser det ut att ha blivit än bättre för oss som ofta skapar presentationer i tätt samarbete med andra.