Dynamiska bakgrunder i Keynote

Dynamiska bakgrunder i Keynote 12.1

För ett tag sedan skuttade versionsnumret för Keynote upp till 12. Det märkligaste med det var väl att det var ovanligt tunnsått med nya funktioner eller förbättringar. Men nu, i och med 12.1, kommer en högst synlig nyhet.

För alla som enkelt vill få det att ”hända något” visuellt, även när text, bilder eller annat innehåll inte ändras särskilt mycket, introducerar Apple nu dynamiska bakgrunder. Subtila, eller inte så subtila, animationer där färger och/eller former skapar en rörelse i bilden så länge den visas.

Redigerbara varianter

Ett tjugotal varianter medföljer – du ser fem av dem i videoklippet ovan – men färger, hastighet och några parametrar till kan redigeras.

Om två eller fler efterföljande diabilder använder samma dynamiska bakgrund startar animationen inte om, utan fortsätter sömlöst när bildväxlingen sker.

Krävde förr specialtrix

Visst har vi skapat presentationer med rörliga bakgrunder i alla tider. Men det traditionella sättet är mer komplicerat. Liknande effekter har tidigare krävt att en film, antingen en mycket lång eller en kortare loop, placerats längst bak med tillvalet ”Spela upp film på flera diabilder” markerat. Och innan det tillvalet fanns fick film och övergångar utformas så att växlingen mellan diabilder märktes så lite som möjligt.

Men det är för tidigt att helt säga adjö till de gamla knepen. Även om variationen på de inbyggda animationerna är ganska stor, kommer det även framöver krävas annat innehåll, till exempel när det måste vara helt ”on brand”, helt unikt eller om det helt enkelt blir bättre med vissa specifika element i bakgrunden.

Risk för överanvändning?

Som alltid när något påtagligt plötsligt går att skapa enkelt i ett presentationsprogram finns det risk för att det kommer att användas alldeles för mycket. Kommer vi snart att få uppleva smått sjösjuka publikhoper, som hellre blundar än distraheras av fler former och färger som hypnotiskt väller fram över skärmarna? Vi gläds åt de nya möjligheterna, men håller tummarna för att användningen sker med måtta…