Magisk flytt – animera smartare i Keynote

I presentationssammanhang skildras samband och skeenden ofta bäst genom animationer. Orsak och verkan kan till exempel kräva många ord för att beskrivas, medan en animation förklarar dem på några sekunder.

Ett oöverskådligt diagram kan bli mer begripligt om vi får se variabler variera tillsammans och över tid. Animation kan också förhindra att för mycket visas samtidigt, genom att innehållet sprids ut över tid.

I detta tips ska vi titta på en enkel och användbar animationsmetod som finns inbyggd i Keynote (en likartad funktion i PowerPoint kallas där ”morfning”).

För exemplets skull tänker vi oss att du håller på att bygga en presentation i Keynote och har bestämt dig för att du vill visa vill visa en markör som rör sig utmed en skala, en bit för varje bild. Du vill med en kort text visa vad varje position på skalan innebär. Ungefär så här:

via GIPHY

Du vill alltså skapa en animation som innehåller flera steg och ett antal texter som avlöser varandra. Det här kan du bygga på flera sätt. Vi ska här titta på det enklaste och snabbaste.

Smidigt med Magisk flytt

Magisk flytt är en animation som används som övergång mellan presentationsbilder, inte för byggen på en enskild bild. Du hittar den därför under fliken Animera när du har en hel presentationsbild markerad.

Du har kanske sett Magisk flytt användas för att flytta runt bokstäver som i illustrationen längst upp, där ”klyftig Mats” kastas om till ”Magisk flytt”. Magisk flytt handlar om det som skiljer två bilder åt – under själva övergången animeras objekt som ändrats mellan de två bilderna. Magisk flytt påverkar alltså alla objekt som flyttats, roterats, bytt färg eller ändrat storlek mellan bilderna. Oförändrade objekt animeras inte. Innehåll som bara finns på den ena bilden, men inte på den andra, kommer samtidigt att tonas ut under övergången, liksom objekt som är unika för den andra bilden kommer att tonas in.

Men varför läsa om detta när du kan titta? I klippet nedan går vi igenom grunderna och avslutar med att bygga en kort animerad sekvens, som hade varit betydligt bökigare utan Magisk flytt.

Det traditionella sättet

En alternativ metod är att arbeta med en enda bild och animera objekten på den, i flera byggsteg. Markören flyttas med animationen ”Rörelse”, kombinerat med in- och uttoning för varje text. Vi ska inte gå in på detaljerna här, men en fördel är att valfriheten med tidsinställningar och byggsätt är stor.

Men det blir lätt invecklat och oöverskådligt, speciellt om texterna ska visas på samma plats.

Skärmbild från programmet Keynote: en animation med flera byggsteg
Stökigt när flera texter ska visas efter varandra på samma plats. Det här ser ju inte publiken, men du behöver hålla tungan rätt i mun när du jobbar med det.

Presentationssbilder som är komplicerade är en mardröm att ändra, särskilt under tidspress. Den traditionella metoden kan ha sina användningsområden (och missförstå oss inte, Tutman har till vissa sammanhang skapat bilder med hundratals animerade objekt staplade på varandra), men kolla först om inte Magisk flytt kan göra ett liknande jobb snabbare och mer överskådligt.

Kan det blir smidigare?

Jo, du kan förstås anlita Tutman för dina presentationer. Läs mer här!