iPad Air med Adobe Voice

Adobe Voice för iPad

Har du något som du vill förklara? Eller ett problem som du vill föreslå en lösning på? Har du önskat dig ett enkelt sätt att göra det – som en film, att visa vid ett evenemang eller på YouTube? Nu finns det ett nytt – och ganska roligt – verktyg för visuella berättelser till iPad: Voice från Adobe.

Sedan i november har Tutman betatestat en rad versioner av den app som fått namnet Adobe Voice och nu finns att ladda hem gratis i App Store. Det är en rolig bekantskap – men vad är det?

Det är inte ett nytt PowerPoint eller Keynote. Det du gör med Adobe Voice är inte presentationer i traditionell bemärkelse. 

Nej, det är lättare att greppa vad appen gör om du ser den som ett verktyg för att göra små, illustrerande filmer. En storytelling-app som producerar videoklipp, så att säga.

Stommen i berättelsen är din talade röst. Du spelar in korta snuttar av din berättelse, väljer foton, symboler och text till varje snutt, laborerar med utseende och eventuell musik innan det är klart att visas – direkt på paddan eller exporterad till exempelvis YouTube.

Börja med strukturen

Det första du gör är klokt nog att välja en struktur. Du kan skapa en själv, men för den som snabbt vill lära sig appen kan vi rekommendera att testa någon av de fördefinierade strukturerna. Det finns en för att berätta något som har hänt, en annan för att föreslå en idé…

Sedan uppmanas du tala in några meningar om varje del i strukturen och ganska snart är du igång. Det stegvisa och delvis styrda skapandet underlättar säkert för många som är ovana vid att göra berättelser tighta och slagkraftiga.

Gedigen känsla

Vid uppspelning skapar Adobe Voice mer eller mindre enkla animationer inom och mellan de olika stegen, vilket tillsammans med musiken ger resultatet en gedigen känsla, utan att användaren behöver bekymra sig över hur det går till.

Appen bygger på mallar. Användaren lägger givetvis in sitt eget innehåll och väljer tema och musik, men kan inte i detalj påverka färger och typsnitt. Därför kommer kanske många organisationer – i strävan efter enhetligt utseende på allt grafiskt – att välja bort Adobe Voice. Det är lite synd, för appen har klart pedagogiska poänger. Vi misstänker att den kan bli ganska flitigt använd i skolklasser, ideella organisationer och andra som utan större budget eller insatser vill få ut korta, men intressanta budskap.

Uppdatering februari 2016: Adobe Voice 2.0 är nu släppt, med bland annat stöd för iPhone.

Uppdatering maj 2016: Adobe Voice heter nu Adobe Spark Video.