Räkna med problem

Från teknikstrul till blackout – allt kan hända

I detta klipp ser vi filmregissören Michael Bay (som skapat kommersiella succéer som Transformers, Armageddon, Pearl Harbor m fl) prata under den amerikanska teknikmässan CES. Det går inget vidare.

Bay, som enligt egen utsago stått på scen och pratat hundratals gånger, hade anlitats av Samsung för att tala väl om en av deras nya tv-apparater. Väl uppe på scenen upptäcker Bay att teleprompten – den skärm som han ska kunna se sitt pratmanus i – inte visar den replik han förväntar sig (han hade själv hoppat över en rad). Bay vet alltså inte vad han ska säga. Han försöker köra fritt, men det låser sig för honom. Det är plågsamt att se och det är lätt att tycka synd om honom.

Kanske var han inte heller innerst inne bekväm med situationen, kanske är det en smula skämmigt att som storregissör göra reklam för tv-apparater – det kan vi aldrig veta. Men det lär inte ha gjort saken bättre.

Förbered dig på allt

Hade den nesliga sortin kunnat undvikas? Ja, givetvis. Om du verkligen övat på ditt pratmanus kommer du inte att bli så ställd av att en detalj går fel. Om du redan när du förbereder dig tänker ut hur du vill agera när något – projektorn, mikrofonen, ljuset, någon på scenen eller i publiken – inte uppträder som förväntat, då har du alla chanser att klara de flesta situationer.