Från teknikstrul till blackout – allt kan hända

I detta klipp ser vi filmregissören Michael Bay (som skapat kommersiella succéer som Transformers, Armageddon, Pearl Harbor m fl) prata under den amerikanska teknikmässan CES. Det går inget vidare.

Bay, som enligt egen utsago stått på scen och pratat hundratals gånger, hade anlitats av Samsung för att tala väl om en av deras nya tv-apparater. Väl uppe på scenen upptäcker Bay att teleprompten – den skärm som han ska kunna se sitt pratmanus i – inte visar den replik han förväntar sig (han hade själv hoppat över en rad). Bay vet alltså inte vad han ska säga. Han försöker köra fritt, men det låser sig för honom. Det är plågsamt att se och det är lätt att tycka synd om honom.

Kanske var han inte heller innerst inne bekväm med situationen, kanske är det en smula skämmigt att som storregissör göra reklam för tv-apparater – det kan vi aldrig veta. Men det lär inte ha gjort saken bättre.

Förbered dig på allt

Hade den nesliga sortin kunnat undvikas? Ja, givetvis. Om du verkligen övat på ditt pratmanus kommer du inte att bli så ställd av att en detalj går fel. Om du redan när du förbereder dig tänker ut hur du vill agera när något – projektorn, mikrofonen, ljuset, någon på scenen eller i publiken – inte uppträder som förväntat, då har du alla chanser att klara de flesta situationer.

Värre än teknik: människor

Teknikstrul ställer onekligen till det emellanåt. Det är lätt att tro att det är den vanligaste orsaken till oförutsedda utmaningar inför publik. Jag hävdar nog att det oftare beror på mänskliga faktorer. Problem nummer ett, särskilt vid lite längre tillställningar eller löst modererade sammanhang, är förseningar. De som talat före dig kanske inte har respekterat sina tidsramar eller fått oväntat många frågor. Eller så blev någon sen från tåget, eller – en konferensklassiker – så uppstod infarkt kring kaffebuffén och pausen blev en evighet längre än planerat.

I sådana lägen kan du vara tvungen att välja mellan att köra hela din presentation som du tänkt, med risk för en allt mer otålig eller uttröttad publik, eller korta ner dig radikalt. Så, om du skulle pratat i 45 minuter och det bara blir tio – vad säger du då? Om du skulle pratat i tio minuter, men får två – vad är då viktigast? Om du i förväg ägnar en liten stund åt att bestämma vad du kan stryka i nödfall har du en god chans att hantera även denna utmaning på bästa sätt.