Foto från ISS med enastronaut som tittar ut över jorden. Grej of the Day-mall för Keynote.

Grej of the Day

En mellanstadielärare i Umeå, Micael Hermansson, började för några år sedan att inleda skoldagen med mikrolektioner. En liten föreläsning på några minuter om något, en person eller ett fenomen, som påverkat världshistorien. Något inspirerande, som alla elever orkar fokusera på och kan komma ihåg som något de lärt sig just den dagen. Dagens grej.

Elevernas respons var lätt att tolka: det här funkar och är roligt! Häromåret började idén spridas i olika lärarnätverk och nu har Grej of the Day, som metoden kommit att kallas, vuxit viralt till en riktig succé. Bara Facebook-gruppen har snart 15 000 medlemmar.

Föreläsningarna behöver inte använda sig av en presentation, typ PowerPoint eller Keynote, men det är förstås vanligt. På Tutman tycker vi det här är ett roligt pedagogiskt grepp. Förutom ämnet för dagen lär sig både lärare och eleverna allt mer om presentationsdramaturgi och hur en håller ett anförande.

För att ytterligare uppmuntra till inspirerande mikrolektioner har Tutman tagit fram en Keynote-mall skräddarsydd för den korta presentationsformen. Här finns det plats för snabba, slagkraftiga rubriker, stora bilder och minimalt med text.

Ladda hem Keynote-presentationen

Presentationen finns i denna Dropbox-länk (du behöver inte ha Dropbox för att ladda hem filen, men det gör det lite smidigare).

Du kan också se och ladda hem presentationen via Keynote för iCloud.

Dokumentet kräver Keynote 6 för Mac eller Keynote 6 för iOS (iPad, iPhone etc) eller senare.

På grund av de typsnitt som används i dokumentet är det inte rekommenderat att konvertera presentationen till exempelvis PowerPoint för Windows eller Google Presentationer.


Kommentarer

2 svar till ”Grej of the Day”

  1. […] Unga Fakta – en sajt för nyfikna! Klassrumsregler. Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag. Vill du skriva ut dem eller dela? Längre ner hittar ni ljudkort att ha i klassrummet. Min pedagogiska reflektionsplats om digitalt lärande och annat i skolvärlden. Keynote-mall för Grej of the Day – Tutman. […]

  2. […] Your Images Interactive – ThingLink. Keynote-mall för Grej of the Day – Tutman. BFL i undervisning. Appar för elever i behov av läs- och […]