Grej of the Day

En mellanstadielärare i Umeå, Micael Hermansson, började för några år sedan att inleda skoldagen med mikrolektioner. En liten föreläsning på några minuter om något, en person eller ett fenomen, som påverkat världshistorien. Något inspirerande, som alla elever orkar fokusera på och kan komma ihåg som något de lärt sig just den dagen. Dagens grej.

Elevernas respons var lätt att tolka: det här funkar och är roligt! Häromåret började idén spridas i olika lärarnätverk och nu har Grej of the Day, som metoden kommit att kallas, vuxit viralt till en riktig succé. Bara Facebook-gruppen har snart 15 000 medlemmar.

Föreläsningarna behöver inte använda sig av en presentation, typ PowerPoint eller Keynote, men det är förstås vanligt. På Tutman tycker vi det här är ett roligt pedagogiskt grepp. Förutom ämnet för dagen lär sig både lärare och eleverna allt mer om presentationsdramaturgi och hur en håller ett anförande.

För att ytterligare uppmuntra till inspirerande mikrolektioner har Tutman tagit fram en Keynote-mall skräddarsydd för den korta presentationsformen. Här finns det plats för snabba, slagkraftiga rubriker, stora bilder och minimalt med text.

Ladda hem Keynote-presentationen

Presentationen finns i denna Dropbox-länk (du behöver inte ha Dropbox för att ladda hem filen, men det gör det lite smidigare).

Du kan också se och ladda hem presentationen via Keynote för iCloud.

Dokumentet kräver Keynote 6 för Mac eller Keynote 6 för iOS (iPad, iPhone etc) eller senare.

På grund av de typsnitt som används i dokumentet är det inte rekommenderat att konvertera presentationen till exempelvis PowerPoint för Windows eller Google Presentationer.

2 svar på ”Grej of the Day”

  1. Pingback: IKT | Pearltrees

Kommentarer är stängda.