Teckensnitt i Keynote

Nya versioner av Keynote igen

5.2 för iPhone/iPad och 9.2 för macOS

Vad är nytt nu då? Flera småsaker och en potentiellt större. Vi börjar med den.

Typsnitt to go

Det här är något som många önskat sig: använda andra typsnitt än de förinstallerade. På Mac är det inget konstigt – installera vilket typsnitt som helst, starta Keynote och använd vilka du vill. Men i strävan att göra iPhone och iPad enklare, så är typsnitten en av sakerna som Apple från början valde att begränsa hårt. Gilla de som följer med, eller använd något annat att presentera med.

Det är nu inte riktigt sant, för det finns ett par sätt att installera egna typsnitt på t ex en iPhone. Men de är lite krångliga.

Nu öppnar Apple upp för att använda fler än de medföljande typsnitten, men bara om du har iOS 13 eller iPadOS – och endast typsnitt köpta från App Store. Vad nu? Typsnitt i App Store? Jodå, Adobe och Monotype med flera har lovat sälja typsnitt där, men ännu har inga dykt upp. Men det skulle kunna bli bra.

Vem är det här viktigt för? Alla som vill vara lite friare när de formar sina presentationer och precis tvärtom: alla som noggrant vill följa en visuell profil där organisationens typsnitt är klart angivna (och inte finns bland de förinstallerade). Med detta försvinner ett av de sista stora hindren för att skapa och presentera från iPhone/iPad i företagsvärlden.

Andra nyheter

Stöd för HEVC-kodning på alla plattformar betyder att du kan bädda in filmer i hög kvalitet utan att filerna blir enorma.

Nya tangentbordskommandon på macOS för att lättare hoppa till en viss bild under pågående presentation.

Hjälpmedelsförbättringar som att bilder och videor kan förses med förklarande text för synskadade – information som kan läsas upp av VoiceOver och också följer med när du skapar pdf:er av Keynote-presentationer. VoiceOver kan nu också ”läsa upp” ett diagram.

Flera nyheter för iPadOS, som att kunna redigera två presentationer bredvid varandra i Split View, komma åt media lagrad på USB-media, nya gester för redigering och stöd för tangentbordskommandon.

Med mera…

Använder du PowerPoint i dag och vill gå över till Keynote?Tutman gör dig startklar.

Kontakta Tutman