En anledning till att bryta PowerPoint-slentrianen kan bara vara av godo, så det är med intresse vi noterar ankomsten av Paste, den senaste appen från FiftyThree, företaget som också gör omtyckta ritprogrammet Paper.
Missförstå oss inte; en app skapar ingen bra framställning. Något att berätta, engagemang, flyt och publikkontakt skapar en bra framställning. Samtidigt har många säkert märkt hur ett nytt verktyg ibland kan locka fram inspirationen och leda in tankarna på nya vägar. Eller omvänt: ett för komplicerat presentationsprogram riskerar att med sina många finesser och gytter av menyval stå i vägen när du ska uttrycka dig effektivt (och bli klar i tid).
Det är här appen Paste vill komma till nytta. Hur klarar den uppgiften? Vi tar en snabb titt.
På plussidan
Paste började som en webbapplikation, men har nu flyttat in i appformat för iOS. Utan att förlora oss i ett fullskaligt test kan vi konstatera att appen vill vara snygg och enkel. Dra-och-släpp är den viktigaste manövern – en bild, ett Word-dokument, en pdf, en film eller en webblänk omvandlas lätt till en del av en presentation. Färgerna anpassas automatiskt till det som importeras; kort sagt ska användaren spendera mindre tid på att formatera och mer på innehållet.
Paste försöker också vara bra i det lilla formatet; på en stående iPhone- eller iPadskärm visas de enskilda presentationsdelarna som miniatyrer i en lodrätt rad. På en liggande skärm blir miniatyrerna ett rutmönster. Peka på en av dem och den delen fyller skärmen. Svep åt sidan för att gå till nästa. Perfekt när du sitter bredvid dem du berättar för.
Använder ditt team Slack kan Paste integreras för att kunna distribuera, samverka, kommentera och rösta på saker.
Bäst är Paste på iPad. Där är det lätt att både skapa och visa. Avsaknaden av dra-och-släpp gör att iPhone blir bäst för enbart visning.
Minusintryck
Det är kanske orättvist att ta upp saker som appen inte är tänkt att göra, men om du kommer till Paste med PowerPoint i bakhuvudet kommer du att sakna en hel del. Du kan till exempel inte skapa tabeller eller diagram. Du kan inte heller laborera med färger och typsnitt. Det här är helt enkelt ett annat slags verktyg.
För många kommer kostnaden att vara ett hinder. Paste är gratis för upp till tre presentationer (eller ”decks” som FiftyThree kallar dem), men kostar därefter 8 USD i månaden per användare. Det innebär nu c:a 770:- per år och användare. Det är mer än billigaste prenumerationen på hela Office 365 och Keynote är gratis, för att nu göra ett par – lätt haltande, men ändå – jämförelser. Lägg därtill beroendet av Slack för djupare samarbetsfunktioner.
Kort sagt
Det här är appen för ämnen som bäst beskrivs med en eller ett par bilder, en filmsnutt eller några ord i taget. Långa punktlistor och iögonfallande övergångseffekter får du stoppa någon annanstans. Det är precis det som är grejen: många presentationer skulle faktiskt bli bättre om de gjordes i Paste än i till exempel PowerPoint. Publiken skulle då slippa det som brukar avskys mest: en myriad av typsnitt och texteffekter, punktlistor i minimal storlek som löper kant till kant och tabeller som ingen människa kan läsa.
Använder du Slack och har en iPad – testa! Även utan Slack – testa! Om du sedan väljer att betala kontinuerligt, det är en annan sak.
Uppdatering
Från och med version 1.5 finns möjligheten att formatera text något – alltså skapa rubriker, indrag, ”kodblock”, göra texten större eller mindre, kursivera och feta. Utvecklaren har också fallit för trycket och lagt till punktlistor bland formateringsmöjligheterna. Valen är ändå fortsatt begränsade och det är förstås medvetet.
FiftyThree går en svår balansgång. Mer fler och fler designmöjligheter tappar appen successivt en av de bärande idéerna – enkelhet, snabbhet och fokus på budskapet. Är det för spartanskt kommer många användare å andra sidan att välja Keynote, PowerPoint eller andra, mer traditionella verktyg.